2012. júl. 8.

Mustkolbász

Így írtok Ti a csurcseláról:

ez vagy földimogyoró vagy dió liszttel elkevert szõlõlébõl készült masszával körülvéve, s gyertya alakban egy cérnára felfűzve. Rendkívül finom édesség, s egyáltalán nem gejl.
http://agyagpap.blogspot.de/2008/07/grz-konyha-tovbbi-adalkok.html

Alaprecept, 2 kukachoz:
40 fél dió vagy egész mogyoró (a bokron termő, gömböcebb fajta)
1,5 l fehér szõlõlé (vagy must?)
¾ bögre cukor (gondolom, ehelyett lehet méz is)
1 bögre liszt
porcukor
Fûzzünk tûbe egy 30 centi hosszú, stapabíró madzagot, és kössük össze a végeit. Fûzzük fel a magokat, toljuk a felüket a madzag egyik végéhez, a másikat a másikhoz, majd hajtsuk félbe a zsinórt.
Egy mély lábosban keverjük a szõlõléhez a cukrot, folytonos keverés közben melegítsük, amíg felolvad. Öntsük a lisztet egy keverõtálba, és lottyantsuk hozzá lassan a szõlõlé felét, folyamatosan kevergetve, hogy ne legyen csomós. Aztán az egész kutyulmányt öntsük vissza a lábosba a maradék szõlõléhez, és forraljuk fel. 15 percig gyöngyöztessük, amíg kicsit besûrûsödik. Ezt követõen gyertyaöntõt kell játszani: megfogjuk a közepén a madzagot, hogy a két végén lelógjon a diós-mogyorós rész, és belelógatjuk a szirupba. Megvárjuk, amíg megszárad kicsit, majd kb. nyolcszor-tízszer megismételjük. Négy napig szárítjuk, majd megporcukrozzuk. Tálalás előtt fel lehet karikázni, de előtte ne felejtsük el kihúzni a madzagot.
http://eleuszisz.blog.hu/2008/10/12/churchhella a megjegyzések közül

Csak a móka kedvéért: a csurcselát "grúz Snickers"-nek is hivjak. :) olvasói megjegyzés

Én pedig itt írtam korábban a csurcseláról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése