2012. febr. 17.

Grúzia Magyarországon 11. - Felső szintű tanácskozások


A napokban magas rangú grúz politikusok jártak Budapesten, a téma a kettős adóztatás elkerülése, az AGRI gázvezeték jövője és Grúzia NATO csatlakozásának támogatása volt.
Nika Gilauri grúz miniszterelnök jelenlétében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Dimitri Gvindadze grúz pénzügyminiszter a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást írt alá csütörtökön a magyar-grúz üzleti fórumon, Budapesten. Magyarország és Grúzia egyaránt a megfelelő üzleti környezet kialakításán dolgozik, és az egyezmény hozzájárulhat a további kapcsolatok építéséhez. A grúz miniszterelnök a befektetési lehetőségekről szólva rámutatott arra, hogy az energiaszektoron belül a vízi erőművek területén, a turizmusban hotelek kialakításában jelentős projektek valósulnak meg.
Orbán Viktor miniszterelnök és grúz partnere, Nika Gilauri csütörtöki budapesti megbeszélésén egyetértett az azeri-grúz-román-magyar együttműködéssel létrehozandó gázvezeték megvalósításának fontosságában. A magyar és a grúz miniszterelnök emellett eszmét cserélt az országaikban végrehajtott adóreformokról, Nika Gilauri pedig magyar kollégája támogatását kérte Grúzia európai és transzatlanti integrációs törekvéseihez.

Az NGM adatai szerint a magyar-grúz áruforgalom 2010-ben szinte teljes egészében magyar exportból állt. A legfontosabb magyar exporttermékek körét 2010-ben a gyógyszer és gyógyszerészeti termékek, híradástechnikai, hangrögzítő- és lejátszó készülékek, gabona és gabonakészítmények, közúti járművek tették ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése