2011. dec. 27.

Látnivalók 3.

(folytatás, az előző részek itt és itt olvashatók)

11. Vardzia barlangvárosa: sziklába vájt monostor 1185-ből. 20-60 ezer ember tudott ide elrejtőzni a mongolok elől. 13 emelet kiterjedésben kb. 6000 “szoba” volt, köztük trónterem és templom is. Kívülről néhány rejtett alagúton lehetett bejutni a városba. Az 1200-as évek végén egy földrengés elpusztította a város kétharmadát, amely így láthatóvá vált és később ki is rabolták. Ma szerzetesek lakják a helyet, 300 szoba látogatható. Az vizet szállító csövek még mindig iható vízzel látják el a barlangvárost.

12. A Kars-Gyumri-Tbiliszi vasútvonal: az 1899-ben befejezett vasútvonalnak köszönhetően az örmény Gyumriből Tbiliszibe lehet utazni (ugyanis a török-örmény feszültség miatt a Kars-Gyumri vasútvonal 1993 óta zárva van).

13. Homo Georgicus: kb. 1,8 millió éves leletekre bukkantak 1999-2001 között Dmanisiben, melyek alapján egy addig ismeretlen embertípust kategorizáltak, mely történetileg a Homo Habilis s Homo Erectus között élt.

14. Tbiliszi: Grúzia fővárosa az V. századból, melyről egy külön bejegyzésben fogok írni.

15. Mcheta vagy Mtskheta: az ország legöregebb városa, egykori fővárosa. A látnivalók között van egy XI. századi székesegyház és egy VI. századi monostor, melynek látképe e blog hátterét adja. Ezek egyben a grúziai kereszténység legjelentősebb épületei, és a kaukázusi középkori építészet fejlettségének emlékei is. Mi több, egy Kr.e III. századból származó erőd romjai, az Armatzsikhe akropolisz, királyi palota maradványai (1-3. századból), egy kisebb IV. századi templom, a XI. századi Samtavro Monostor és a XIV. századi Bebris Tsikhe erőd is a közelben találhatók. Az eredeti grúz írást is innen rekonstruálták. Nem véletlen, hogy a UNESCO is a világörökség részeként tartja számon Mchetát.

16. Sighnaghi: tájképéről, boráról, hagyományos szőnyegeiről és történelmi emlékeiről méltán híres kisváros, melynek felújítását most fejezték be. A várost egy 18. századi erődrendszer veszi körbe. Két ortodox temploma van: az egyik Szent György, a másik Szent István nevét viseli. Két kilométerre a várostól egy zarándokútvonal vezet a Bodbe Monostorhoz. A várost a „Szerelem Városa” néven is emlegetik.

17. Telavi: történelmi, építészeti és természeti szépségekben gazdag a város és környéke. Ezekből néhány: a kakheti királyok erőde a 9-10. századból, hatodik századi Szt. Mária templom, 17. századi erőd (az egyedüli jó állapotban levő középkori királyi palotával)… Ez az egyetlen olyan grúz város, ahol négy, különböző történelmi időszakból fennmaradt erőd maradt fent, ezért is tartják a „legközépkoribb” grúz városnak. Telavitól nem messze található az Alaverdi székesegyház (11. század), az ország második legnagyobbja. Germi városa és kastélya, Shuamta, a tsinandali palota is a közelben található, de a környék híres még a boráról is.

18. Satili: a csecsen határtól nem messze található történelmi falu kb. 1400 méter magasan helyezkedik el a Nagy-Kaukázusban. Egyedülálló látványt nyújtanak az itteni a középkori-korai modernkori erődök és erődített kő lakóházak, melyek láncot alkotnak. Ma néhány tucat család lakja. Telente közúton megközelíthetetlen, az év többi részében viszont a hegymászók és turisták kedvelt célpontja.

19. Gudauri: a tengerfeletti 2196 méteren található síközpont a Hadi út mentén található, minőségi sízési lehetőséget nyújt.

21. Bakuriani: szintén síközpont, de 1700 méter magasan, de a sípályák már 2200 méterről indulnak. A város a Mukheri vulkán lávájára épült. Bakuriani volt a szülővárosa Nodar Kumaritashvili bobosnak, aki a 2010-es vancouveri téli olimpia első napján edzés közben meghalt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése