2011. dec. 31.

Grúzia 2011-ben

Rövid összefoglaló az év grúziai eseményeiről a teljesség igénye nélkül:


Zichy ismét Tbilisziben: 2011. március 1-6 között a Grúziai Nemzeti Parlamenti Könyvtár dísztermében Zichy Mihály kiállítást rendeztek, melyen 140 Magyarországon őrzött kép, illusztráció és rajz másolata mellett bemutatásra került csaknem minden, Grúziában fellelhető eredeti Zichy alkotás. A kiállítás megnyitását nem sokkal megelőzően szimbolikus új helyre (a Rusztaveli sugárút melletti parkba) költözött Kiss Sándor magyar szobrászművész 1987-ben készített bronz Zichy-szobra is.

Kövér és Tarlós Tbilisziben, Szaakasvili Budapesten: Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke Grúzia fővárosában, Tbilisziben tett látogatást. A grúz államfővel való találkozóján kijelentette, hogy Magyarország támogatja Grúzia euroatlanti integrációját. Mihail Szaakasvili grúz elnök májusban járt Magyarországon. Kiskőrösön megkoszorúzta Petőfi Sándor grúz tolmácsolójának, Grigol Abasidzének a szobrát, majd a magyar államfővel találkozott, és részt vett a Sota Rusztaveli tér és szobor átadásán a magyar fővárosban. Budapest főpolgármestere, Tarlós István is járt Tbilisziben az idén tavasszal.

Oleg Baszilasvili elismerése Tbilisziben: Tbiliszi díszpolgárává választották Oleg Baszilasvili színészt, akit a magyar nézők is ismerhetnek, például a Mester és Margarita filmfeldolgozásából (ahol Wolandot alakította).

Mecsetekért templomokat: Grúzia és Törökország nagyszabású kulturális megállapodást kötött, minek értelmében Ankara grúz területeken található mecsetek és muszlim vonatkozású műemlékek, Grúzia pedig a törökországi keresztény templomok és műemlékek restaurációját végezheti el.

Petőfi irodalmi est és kiállítás Tbilisziben: 2011. március 15-én a „Múza” Kulturális Központban a magyar nagykövetség fogadással egybekötött Petőfi irodalmi estet és kiállítást rendezett.

Zeneakadémiák közti együttműködés: A V. Sarajishvili Tbiliszi Állami Konzervatórium és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem együttműködési megállapodást írt alá novemberben Budapesten. Ez lett a harmadik felsőoktatásbeli együttműködés a két ország között.

Grúz sakkvilágbajnok: Meri Arabidze a 2011-es év női sakkvilágbajnoka lett a 18 éven aluliak kategóriájában.

Európa legjobbjai között a kosarasok: A grúz nemzeti kosárlabda-válogatott idén először vett részt az Eurobasket 2011-en, ahol bekerült a 12 legjobb európai csapat közé.

Növekvő kikötői forgalom: Batumi szárazáru forgalma 2011 év végéig elérte a 1.464 millió tonnát, ami a legmagasabb a kikötő megnyitása óta. A kikötő forgalmát mindenekelőtt a cukor és ammónium-nitrát teszi ki (ez a teljes áruforgalomnak majdnem 60 százaléka), de a csomagolt és egyéb ömlesztett áruk forgalmában is komoly fellendülés tapasztalható. A kikötő idén 787 teherhajót szolgált ki, ami 10 százalékos emelkedés 2010-hez képest.

Földgázmező Grúziában: Mcare Hevi földgázmezőn sikeres próbafúrásokat hajtottak végre 200 és 1100 méteres mélységben. A próbafúrásokat követő legóvatosabb becslések szerint is 33 millió köbméter kitermelhető földgáz van a mezőben.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése