2011. nov. 15.

Átléphető az abház határ

Grúziának van két oroszok által ellenőrzött autonóm tartománya. Abházia eddig (még egy éve is), megtekinthetetlennek bizonyult, mostanában viszont olvastam néhány beszámolót bizonyságképpen, hogy már beengedik a turistákat.
Ez az a térség, mely a Fekete-tenger mellett terül el és ahol a Szovjetunió krémje üdült, híres a tengerpartjáról, a szanatóriumairól és éghajlatáról. A főváros,  Szuhumi, továbbá Gagra, Picunda, a Rica-tó a magyar turisták körében is népszerű volt.

Egy fő szabálya van a határon való átlépésnek: aki Grúzia felől érkezik, annak vissza is így kell mennie, s annak, aki Oroszországból lép be, szintén csak Oroszország felé van kilépése. A vízumot, melyet utazás előtt kérelmezni kell e-mailben, Szuhumiban külön lapon adják oda, így a látogatásnak nem marad nyoma az útlevélben. Sokan persze féltik a biztonságukat, pedig nem kellene, mert van, aki vigyáz az emberre: az oroszok majd' egy hónapja vittek be egy nagyobb tankszállítmányt a legújabb típusból Abházia területére (hogy egyéb "részletekről" nem beszéljek).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése