2011. okt. 26.

Ukrajna szerepe


   Ha egy grúz és egy magyar állampolgár olyan helyet keres, egy olyan országot, ahova egyikőjüknek sem kell vízum, akkor csak két lehetőségük van: Ukrajna és  … Grúzia. Ez nem is olyan rossz eredmény figyelembe véve azt, hogy (bizonyos feltételekkel ugyan, de) gyakorlatilag Grúzia és Magyarország között csak egy ország található, ez pedig Ukrajna.

vízi úton Grúziába

   Ha egy magyar nem akar keresztülautózni Szerbián, Bulgárián és Törökországon ahhoz, hogy átlépje a grúz határt, akkor például áthajózhat a Odessza környékéről (ezt egyébként nem javaslom, mert kiszámíthatatlan a menetrend, meg hogy jelenleg éppen járnak-e hajók) Batumiba vagy Potiba. A nagybátyám ugyan megtette ezt az utat, de az közel 30 éve lehetett. Olcsó repülési lehetőség? Kijeven keresztül.
Ha egy grúz három hónapnál hosszabb időre szeretne vízumot kapni Magyarországra, akkor a kijevi magyar konzulátusra kell elmennie.  (Egyébként Tbilisziben a Lett Nagykövetséget látogassa meg, ha rövid távú vízumot szeretne.)
   Ám az ukrán-grúz jószomszédi viszony nem csak abban nyilvánul meg, hogy Kijeven keresztül vezet az út Magyarországra. Ha csak a történelmet nézzük, akkor pl. az oroszokhoz hasonlóan viszonyultak és viszonyulnak mind a két országban, céljaik sokszor azonosak voltak. Sok grúz vendégmunkás és diák él Ukrajnában, a jelenlegi elnök is ott tanult egykor és ugyanígy, sok ukrán élt és él Grúziában is, igaz, számuk egyre csökken. Például 1959-ben 52 236-an voltak, egy 2001-es statisztika szerint viszont már csak 7039 ukrán él Grúziában, felük Tbilisziben. A vegyesházasságok száma pedig mindig magas volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése