2011. jún. 26.

Pohárköszöntő - toast

© Ruben Rukhkyan
Mikor Isten felosztotta a földet a különböző nemzetek között, mindenki - a grúzokat kivéve - azért versengett, hogy a legjobb részt kapja. A grúzok azonban csak borozgattak. Végül, mikor már az egész föld ki lett osztva, ők is odaálltak az Úr elé. "Már elkéstetek, mikor a földet osztottam ti bort ittatok ahelyett, hogy beálltatok volna a sorba!" Erre a grúzok: "Urunk, hiszen a Te egészségedre emeltük a poharunkat!" Nem volt mit tenni, Isten nekik adta azt a részt, amelyet magának tartogatott, mind közül a legszebbet - Grúziát.

Grúziában a bortermesztés 5000 éve kezdődött, a kereszténységet mint államvallást pedig 337-ben vették fel, harmadikként az egész világon.

Kiedy Pan Bóg rozdawał ziemię między narody, wszyscy z wyjątkiem Gruzinów walczyli o jak najlepszy kawałek dla siebie. Ci zaś ucztowali. Kiedy cała ziemia została już podzielona, przyszli do stwórcy upomnieć się o swoje. Słuchajcie - rzekł Pan - kiedy dzieliłem ziemię, wy bawiliście się pijąc wino zamiast o nią walczyć. Na co Gruzin - Panie Boże, ale piliśmy za twoje zdrowie. Cóż było robić. Oddał im Pan najpiękniejszy skrawek, który zachował sobie na starość - Gruzję.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése