2011. jún. 11.

Grúzia Magyarországon 2. - The Georgian bread

Budapesten a Mester és a Páva utca sarkától nem messze van egy pékség, ahol grúz kenyérhez lehet hozzájutni. Grúziában többféle kenyér kapható, van, amelyik hasonlít a mieinkhez, van, amelyik kevésbé. Amelyikről most írok, az az utóbbi csoportba tartozik.  Shotinak hívják, kemence falán sütik (erről a kemencéről lett elnevezve a pesti bolt, a Tonne). Tbilisziben először a kenyér alakját csodáltam meg, amely lapos és széles, formáját tekintve a boxolók bajnoki övéhez vagy egy kiterített karórához hasonlít. A grúzok törnek belőle, majd tésztájának puhaságát kihasználva „felnyitják”, s így két része lesz, amit belül megkenhetnek, mint ahogyan mi a zsömléből szendvicset készítünk. Még néhány nap múlva is finom.

Néhány magyar nyelvű írás erről a grúz kenyérről (és a budapesti pékségről):


Georgia is one of the ancient cradles of growing wheat crops. We can say that in Georgia and (though of course not only there) bread is the most important food product. For centuries it also acquired religious significance. One can hardly find folk tale, where bread is not mentioned with special respect. Well enough to say that the bread and wine symbolize flesh and blood of Savior.
Georgian bread has several variaties - Shoti, Lavashi, Meskhuri, Dedas Puri. Nowadays in Georgia, almost at every corner of the street you may find bakery, because Georgian bread among the other varieties is still the most popular in the country. Shoti and other varieties are baked in a very hot oven made of stone. "Stone" method of baking bread is more efficient and require less energy. The quality of flour has a vital significance. It is important how the grains are processed and how is protected their storage standards.  Bread baked in the oven is distinguished with special taste and also differs with the shape as well. Shoti has a boat form, Dedas Puri (that means "Mother's Bread") has prolonged, tight shape, Lavash is round and flat and Meskhuri looks like lavash but has a hole in the middle. Georgians eat bread with salty Georgian cheese, tomato and cucumber salad and green grocery. It is also very delicious with roasted meat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése