2012. szept. 8.

Megtöröm a kampánycsendet

Ez a blog soha sem politizált, határozottan kulturális ambícióim voltak a létrehozásával. Most, a grúziai parlamenti választások (október 1.) előtt néhány héttel azonban egyre többen fordulnak hozzám, hogy mi is a helyzet politikai téren.
A tutit én sem mondom meg, az előrejelzések szerint azonban békés időszakra sem addig, sem azután nem számítanak Grúziában. Hallottátok, hogy (falusi) civileket képeznek ki fegyveres beavatkozásra, hogyha az egyik adott politikai erő esetleg veszítene?!
Kérlek elővigyázatosan olvassátok a híreket, melyek nálunk megjelennek. A cikkek írói sok esetben mások riportjaiból és/vagy a grúz sajtóból veszik az információkat, majd azokat próbálják értelmezni, nemritkán helyismeret és előismeretek nélkül. Nem ítélem el őket, örülök, hogy foglalkoznak a témával és remélem, hogy a http://www.civil.ge/eng/ oldalairól is tájékozódtak, meg belenéztek a ennek a televíziónak a tudósításaiba is. Egyébként ez a lehetőség nem mindenkinek adott, mivel egyes politikai erőknek túl függetlennek tűntek a tv adásai és megszegett szerződésre hivatkozva leszereltették az antennákat, amelyekkel fogni lehetett a műsort. Valós veszélyei vannak egyébként annak is, ha az emberhez mégis eljutnak a hírek, s ha az adott ember nem tudja megkülönböztetni az orosz bombázórepülőt a grúztól, az egyik várost a másiktól (Erről hallottunk, nem? Egyik országban úgy adták le a videót, hogy az oroszok bombáznak, a másikban, hogy a grúzok - és mindketten ugyanazt a képet mutatták).
 
Szóval legyetek elővigyázatosak, próbáljátok belülről is megismerni a Dél-Kaukázust. Itt, Lengyelországban van egy riporter és egy volt nagykövet, akiknek nagyon fogom várni a tudósításait, ha lesznek ilyenek. Előzetesen a könyveiket ajánlom olvasásra:
Wojciech Górecki: Toast za przodków
Wojciech Jagielski: Dobre miejsce do umierania
Sajnos egyelőre nem elérhetők magyarul, de ha van olyan kiadó, akit érdekelne a fordítás, akkor szívesen közreműködnék!
 
Nem szeretnék ezután sem megnyilvánulni politikai témában ezen a blogon, de elbújni sem fogok, ha kérdeztek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése