2011. júl. 17.

Hihetetlen! Megtalálták a népességcsökkenés ellenszerét!

Magyarországhoz hasonlóan Grúziában is probléma az egyre csökkenő lakosságszám. Azonban megtalálták az ellenszert:

„Grúzia 2005-től azon kapta magát, hogy a világ államainak lakosság-reprodukciós listáján a legutolsó helyre szorult vissza, magyarán: ezer lakosra vetítve itt született a legkevesebb gyerek. Amikor ez 2006-ban és 2007-ben is megismétlődött, színre lépett a Grúz Ortodox Egyház pátriárkája, II. Ilia, aki kijelentette: mostantól minden grúz családban a harmadik megszületett gyermeket személyesen fogja megkeresztelni.
(…) a bejelentés hatására a születések száma 2008-ban 20%-kal, majd 2009-ben 25%-kal haladta meg a 2007-es statisztikai adatokat. 2010-ben pedig az élve születések száma 12 ezerrel meghaladta az elhalálozásokét, ami egy alig fél magyarországnyi államban nem hangzik rosszul...
A 78. életévét az idén januárban betöltött egyházfő eddig mintegy nyolcezer grúz gyermeket tartott a keresztvíz alá, ami azt jelenti, hogy naponta átlagosan van egy keresztelése. Persze nem naponta küzd a sivalkodó újszülöttekkel, hanem csoportosan, és akkor egyszerre több száz gyereket.”

Két megjegyzést kell hozzáfűznöm: a 2008-as grúz-orosz konfliktus utáni robbanásszerű születésiszám növekvés a nemzet önvédelmi reakciójaként is értelmezhető.
A másik, hogy már itt az ideje, hogy bővebben írjak a pravoszláv grúzokról. Igyekszem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése